Az ország sokat visszanyert a saját önállóságából

2010. december 23.

A médiatörvény, a nyugdíjrendszer és az új alkotmány is témája volt annak az interjúnak, amely Orbán Viktor miniszterelnökkel készült a HírtTV, Rájátszás című műsorában.


Nincs olyan passzusa a magyar médiatörvénynek, amely valamelyik európai uniós tagállam médiaszabályozásában ne lenne benne – hangsúlyozta a kormányfő a beszélgetés során. Hozzátette, a nagyon zavaros, 1990-es évek elején megalkotott jogszabály helyett most jött létre egy valóban európai médiaszabályozás. Mint mondta, hazánkban, ha valaki hozzányúl a médiához, érzékeny területet érint és azonnal súlyos viták alakulnak ki.


Az Alkotmánybíróság és az alkotmány kérdéskörével kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy egy olyan európai politikai térben helyezkedünk el, ahol számos megoldás létezik a törvények alkotmányosságának garantálására. Magyarország átmeneti helyzetben van, de kétharmados felhatalmazást kaptak arra, hogy ezt lezárják. Végre kell hajtani az ország alkotmányos átszervezését. Ennek fontos mérföldköve az új alkotmány elfogadása, amelyet követően az összes alkotmányos kérdés világos lesz.

Megjegyezte, „nem az a kérdés, hogy a Fidesznek mi tetszik és mi nem”, hanem hogy a választópolgárok mivel bízták meg. Előállhatnak olyan helyzetek, amikor az új idők, az emberek igényei szembekerülnek a régi szabályokkal. A Fidesz ebben az esetben nem az elvárásokat, hanem a régi szabályokat változtatja meg.

A nyugdíjrendszer átalakításának okát firtató műsorvezetői felvetésére kifejtette, számára első helyen az áll, hogy ki tudják fizetni a nyugdíjakat, illetve hogy a fiatalok számára is fenntartható rendszert biztosítsanak. A nyugdíjasok védelme érdekében meg kellett fékezni az államadósságot, amelyhez át kellett szervezni a nyugdíjrendszert. „Minden az emberek érdekében történik” – húzta alá hozzátéve, mindenki nyugodt lehet, öt, tíz, és tizenöt év múlva is meglesz a nyugdíja. A nyugdíjrendszer húsz év utáni, hosszú távú gondjainak megoldása pedig a foglalkoztatás- és a családpolitikában van.

Orbán Viktor úgy látja, Európa komoly bajban van. Magyarország ugyanakkor azon kevés ország közé tartozik, amelynek még esélye van arra, hogy a világ feltörekvő, Európán kívüli országaival versenyképes legyen termelésben, kapacitásban és minőségben. A jövő évi költségvetéssel kapcsolatban megjegyezte, a magyar gazdaság ma inkább a saját lábán áll, mint korábban, amikor a Nemzetközi Valutaalap mankóira támaszkodott. „Magyarország sokat visszanyert a saját önállóságából, a saját gazdasági képességeiből” – fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy február elsejétől mindenkinek több bér marad-e majd a zsebében, elmondta, az állami szektorban mindenki jobban jár, illetve garantált, hogy senki sem jár rosszabbul. A piaci viszonyokat illetően biztosan tudni, hogy aki eddig minimálbért kapott, ezután sem kap kevesebbet. Aki 250 ezer forint felett keresett, biztosan többet fog keresni, ha pedig van gyermeke, sokkal többet. Meglátása szerint a kettő között jó fél évnek el kell telnie ahhoz, hogy a „minimálbér emelése miatt a többi munkaadó is lassan, de biztosan elkezdje emelni a béreket”. Összességében a 2011-es adórendszerrel mindenki jobban jár – húzta alá.

A beszélgetés során a jegybankelnökkel kapcsolatban úgy nyilatkozott, a gond az, hogy két malomban őrölnek és ez az országnak kárt okoz. Hangsúlyozta, a jegybank független, a parlamentnek és a kormánynak nincs lehetősége az elnök mandátumának elvételére. A kormány nem kíván vitákba bonyolódni a Nemzeti Bankkal. A kérdés eldöntését a parlamentre hagyja. Hozzátette azt is, hogy a jegybankot irányító Monetáris Tanácsban február végén a hétből négy tagnak lejár a mandátuma. Reményei szerint, az új delegáltak kinevezése után a parlament és a jegybank gazdaságpolitikája között könnyebb lesz az összhangot megteremteni.

Kérdésre válaszolva, hogy elégedett-e a rendrakás, az elszámoltatás ütemével Orbán Viktor azt mondta, a bűnelkövetési statisztikákat figyelve észrevehető a bolti lopások és a kisebb bűncselekmények visszaszorulása. Másrészt látható, hogy az elmúlt nyolc év nagyon súlyos hatalommal való visszaéléseiért előbb-utóbb az igazságszolgáltatás kirója azt, ami jár. A kormány kormánybiztosokat is kinevezett, akik azonban az igazságszolgáltatás szerepét nem vehetik át. Az elszámoltatások lezárulása az ügyészségen, a bíróságon múlik.


orbanviktor.hu


Az interjú leirata elolvasható az Interjúk rovatban.

« vissza

A Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője olcsó provokációnak minősítette a Népszabadságban a kormányfőnek a lillafüredi Fidesz-frakcióülésen elmondott beszédével kapcsolatban megjelenteket.
Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye püspöke meghívására Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön látogatást tett az egyházmegye székházában - tájékoztatta a miniszterelnok.hu-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.
Miskolc ma már nem a munkanélküliek, hanem a munkaerőt kereső vállalkozások városa - mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a város polgármesterével, Kriza Ákossal (Fidesz-KDNP) közös sajtótájékoztatón, miután áttekintették a megyeszékhely fejlesztéseit.


  • Orbán Viktor, 52 éves
  • Jogász, tanulmányait az ELTE-n végezte. Oxfordban politikai filozófiát hallgatott.
  • Nős, felesége Lévai Anikó
  • Öt gyermekük van: Ráhel, Gáspár, Sára, Róza, Flóra
  • A Fidesz elnöke, a Kereszténydemokrata Internacionálé alelnöke

Tovább

© Minden jog fenntartva, 2010