Magyarországon többé a magánérdek nem írhatja felül a közérdeket

2010. október 11.

Négy feladatot nevezett meg a miniszterelnök napirend előtti felszólalásában a katasztrófa után. Mint mondta, mielőbb kártalanítani kell a károsultakat, biztosítani kell az emberek munkáját az üzemben, meg kell gátolni a további környezeti károk keletkezését, illetve ki kell vizsgálni a felelősség kérdését.


Ma dolgozni jöttünk ide, nagy munka vár ránk, de ebben a helyzetben az első megszólalás az együttérzés hangja kell legyen – kezdte beszédét Orbán Viktor, kifejezve részvétét a katasztrófa következtében elhunytak hozzátartozóinak, és együttérzését a sérülteknek, a kitelepítetteknek. Megerősítette, hogy a károsultakat nem hagyják magukra, segítik újrakezdeni az életüket az ország történetének legnagyobb ökológiai katasztrófája után.

A miniszterelnök úgy látja az ország a választások utáni legfontosabb pillanatához érkezett, amikor el fog dőlni, hogy valóban megváltoztak a dolgok, vagy maradt minden a régiben. Mint mondta, eljött a pillanat, amikor bizonyítaniuk kell, hogy valóban új korszakot nyitottak. Az előző korszakban mindent a magánérdek írt felül. A választók áprilisban ezt a rendszert megdöntötték, és helyette újat alapítottak. „A Nemzeti Együttműködés Rendszerében az a világ nem jöhet vissza, amikor nem tudjuk a közérdeket érvényesíteni a magánérdekkel szemben” – hangsúlyozta, hozzátéve most kell megmutatniuk, hogy valóban a választók akaratát képviselik.

Orbán Viktor ezt követően a katasztrófát követő feladatokat vette sorra. Aláhúzta, kiindulópontjuk, hogy nem természeti csapásról van szó, hanem emberek által épített és működtetett üzemben, emberek által létrehozott veszélyes anyag szabadult el, gondatlanság miatt. Ez okozta az ország legsúlyosabb ökológiai katasztrófáját. A miniszterelnök úgy látja, négy feladattal kell megbirkózni.

Elsőként, mielőbb kártalanítani kell a károsultakat. A köz érdeke, hogy miután nem természeti csapás történt, a kártalanítás során azok fizessenek mindenekelőtt, akik a károkat okozták. Másodszor biztosítani kell az emberek munkáját az üzemben. Közérdek, a termelés biztonságos újraindítása a timföldgyárban – közölte. Harmadszor, meg kell gátolni a további környezeti károk keletkezését; tisztán látás szükséges az üzem és a tározók állapotával kapcsolatban, az ott tárolt anyagok tulajdonságairól. Hozzátette, alapos okuk van feltételezni, hogy voltak, akik tudtak a tározó falának meggyengüléséről, de magánérdekeik miatt úgy gondolták nem éri meg azt kijavítani. A kormányfő negyedik feladatként a felelősség kérdésének mielőbbi kivizsgálását, és a felelősök megnevezését említette.

A miniszterelnök úgy látja, a katasztrófák és válságok legfőbb tanulsága, miszerint érdemes leszámolni egy illúzióval, utópiával, azaz a magánérdeket semmilyen emberi döntést nélkülöző tényező nem fogja arra kényszeríteni, hogy önként korlátozza magát. Mindebből az következik, hogy a közérdeket – a magánérdekkel szemben – csak a modern állam tudja érvényesíteni. Minden olyan területen, ahol az ember által előidézhető katasztrófa veszélye fennáll, az államnak a közérdeket a magánérdekkel szemben érvényesíteni elsődleges kötelessége – mondta.

Orbán Viktor közölte, a vörösiszap katasztrófát okozó vállalatot állami irányítás, és állami vagyonzár alá kell vonni addig, míg a fent említett négy feladatot meg nem oldották.

„Magyarországon többé a magánérdek nem írhatja felül a közérdeket” – hangsúlyozta. Bejelentette, a Nemzeti Ügyek Kormányának javaslata, hogy hozzák létre a Katasztrófavédelmi Biztos intézményét. A katasztrófa ügyének lezárásig, a katasztrófa biztos hatáskörébe rendelik a károkozó MAL Zrt. teljes körű felügyeletét, irányítását és vagyonkezelését, annak érdekében, hogy az üzemben mielőbb újrainduljon a biztonságos termelés, megkezdődjön a kárvallottak kártalanítása, elhárítsák a további környezeti veszélyeket, és mihamarabb végére járjanak a felelősség megállapításának. A katasztrófa biztos feladata lesz az is, hogy javaslatot készítsen a vállalat jövőbeni helyzetéről, annak figyelembevételével, hogy a kártalanításnak a károkozó, és nem az adófizetők pénzéből kell történnie. Tájékoztatásul elmondta azt is, hogy a rendőrség őrizetbe vette, és előzetes letartóztatását kezdeményezte a vezérigazgatónak.

Orbán Viktor szavai szerint, felelősségük és kötelességük visszaállítani az élet lehetőségét, és érvényesíteni a magyarok közös érdekeit. Zárszavában utalt arra, hogy a tragédia nyomán óriási összefogás jött létre, ezért mindenkit arra szólított, csatlakozzanak ehhez, és továbbra is cselekedjenek közösen a köz érdekében.


orbanviktor.hu, fotó: Botár Gergely


A beszéd leirata elolvasható a Beszédek rovatban.

« vissza

Orbán Viktor miniszterelnök szerint a brókerügy megmutatta, hogy hiányzik Magyarországon egy olyan kincstári rendszer, amely megfelelő kondíciókkal biztosítaná a közpénzek, benne az önkormányzati pénzek "parkoltatását".
Orbán Viktor szerint a labdarúgó-akadémiák révén elkezdődött a magyar felnőtt futballnál jobb színvonalú utánpótlás-nevelés és jó esély kínálkozik a világ élvonalához való felzárkózásra.
"Azokat a politikai támadásokat és provokációkat, amelyek a múltat meg akarják hamisítani, és amelyek semmibe veszik a nyilvánvaló és dokumentált tényeket, abszurdnak és nevetségesnek tartom" - indokolta Orbán Viktor miniszterelnök a nemzetbiztonsági bizottság elnökének írt levelében azt, miért nem fogadja el a meghívást a testület ülésére.


  • Orbán Viktor, 51 éves
  • Jogász, tanulmányait az ELTE-n végezte. Oxfordban politikai filozófiát hallgatott.
  • Nős, felesége Lévai Anikó
  • Öt gyermekük van: Ráhel, Gáspár, Sára, Róza, Flóra
  • A Fidesz elnöke, a Kereszténydemokrata Internacionálé alelnöke

Tovább

© Minden jog fenntartva, 2010