- miniszterelnok.hu - https://www.miniszterelnok.hu/orban-viktor-beszede-a-xv-szakma-sztar-fesztival-megnyitojan/ -

Orbán Viktor beszéde a XV. Szakma Sztár Fesztivál megnyitóján

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Diákok, Oktatók és ránk figyelő kedves Szülők!

Nyolcadik alkalommal lehetek itt, együtt Önökkel. Mindig is biztattam Önöket, higgyenek abban, hogy a munkának és különösen a szakmunkának van jövője Magyarországon. Ma is ezért vagyok itt. Amit érdemes csinálni, azt érdemes jól csinálni. És ha jó vagy valamiben, akkor kérd meg az árát. Ez a két jó tanács össze is foglalja, miért érdemes szakmát tanulni. Az élet igazolta, hogy az igényes munka a megélhetés legbiztosabb forrása, és higgyék el nekem, a jövőben még inkább azzá válik majd.

Egy szakmai versenyen vagyunk, de talán kell néhány szót szóljak a világról, amelyben élünk, és amely ennek a versenynek is a keretét adja. Mint hallhatták, három hete választások voltak Magyarországon, és a nemzeti erők soha nem látott mértékű támogatással nyerték meg a választásokat. Ebből is láthatják: nemcsak tanácsokat adunk, de mi magunk is igyekszünk jól csinálni a saját dolgunkat. Bízom benne, hogy a mai verseny résztvevőinek szülei közül is többen vannak, akik azért szavaztak nekünk bizalmat, mert a gyermekük biztos megélhetését látták a mi kormányzásunkban, ezért kérem Önöket, hogy adják át a jókívánságaikat a szüleiknek is. Három hete a választók igent mondtak arra is, amit az elmúlt tizenkét évben a szakképzésben a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával és személyesen is Parragh László elnök úrral elértünk. Kiterjesztettük a duális képzést, életszerűbbé tettük a képzési formákat, létrehoztuk a szakképzési centrumokat, a szakmunkás-hallgatóknak ösztöndíjrendszert hoztunk létre, és tettünk már komoly lépéseket a digitalizáció irányába is. Mint Önök is nyilván tudják, a magyar kormány ingyenesen biztosítja az első két szakma vagy szakképesítés megszerzését. Mindezeknek köszönhetően mára 250 ezren tanulnak szakképzésben Magyarországon. Egyre nagyobb a kereslet a képzett szakmunkásokra, a vállalkozói pálya is egyre népszerűbb, és ami a népszerűség alapját adja: egyre jövedelmezőbb is. Bár Önök még fiatal diákok, de biztosan követik jó néhányan Önök közül a világeseményeket is. Tudhatják, hogy még alig ocsúdtunk fel a koronavírus-járványból, megkaptuk a nyakunkba a szomszédban dúló háborút. Mondhatnánk: igazságtalan helyzet ez, rögtön egymás után két ilyen megpróbáltatás, de ez mit sem változtatna a helyzet igazságtalanságán. Ahelyett, hogy kárhoztatnánk a körülményeket, inkább erősítsük meg magunkat abban, hogy akinek tudása van, akinek szakmája van, és akinek van kellő bátorsága, hogy mindezt felhasználja, annak nincs mitől tartania a nehezebb időkben sem. Itt pedig éppen olyan fiatalokkal lehetünk együtt, akiknek szakma van a kezükben, akik elég bátrak, hogy mindezt felhasználják, felhasználják saját maguk, a családjuk boldogulására és – ha tudnak róla, ha nem – Magyarország építésére is. Egy dolgot biztosan ígérhetek Önöknek, tisztelt Fiatalok, szükség lesz mindannyiukra. Ha jól csináljuk a dolgunkat – és miért ne csinálnánk jól? –, akkor megerősödve kerülhetünk ki ebből a bajból is, és tehetünk egy méretes lépést előre, nem pedig hátra.

Kedves Pályaválasztó Fiatalok!

Bátorítalak Benneteket, válasszatok magatoknak szakmát! Magyarország az a hely, ahol érdemes élni, és érdemes dolgozni. A hely, ahol élünk, a hazánk az egyik legjobb hely Európában. Az elmúlt években gyorsan nőttek a bérek. Egyik napról a másikra új gyárak, telephelyek, új termelési központok nőttek ki a földből, és ők mindannyian a Ti munkátokra számítanak. Adókedvezményt biztosítunk a pályakezdő fiataloknak és azoknak a cégeknek is, amelyek Benneteket alkalmaznak. Támogatjuk a családalapítást és az otthonteremtést, a házépítést és a felújítást. Aki ma Magyarországon a munkájából szeretne megélni, annak lesz munkája, lesz otthona, és biztonságos környezetben nevelheti fel a gyerekeit a világ legszebb országában. Nem fogtok ennél jobb ajánlatot kapni egyetlen más országtól sem, azok ráadásul mg nem is a hazátok.

Tisztelt Tanárok és tisztelt Pedagógusok!

Nemcsak illendő, hanem kötelező is szólnom Önökhöz, mert a sok fontos és hangzatos eredmény nem jöhetett volna létre az Önök munkája nélkül. A magyar szakmunkások hazai és nemzetközi eredményei tanúskodnak róla, milyen kiváló oktatók és pedagógusok dolgoznak a magyar szakképzési rendszerben. Engedjék meg, hogy ezért az egész ország nevében kifejezzem a hálámat és a megbecsülésemet. Köszönjük az áldozatos munkájukat! Végül már csak egy feladat maradt a számomra, hogy sok sikert kívánok a versenyzőknek. Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok!