- miniszterelnok.hu - https://www.miniszterelnok.hu/1353-darab-mezeskalacssziv/ -

1353 darab mézeskalácsszív

Sokéves hagyomány, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet által segített gyermekek adventre készülve mézeskalács szíveket sütnek az adományozóknak, hogy ezzel köszönjék meg az ünnepi időszakban érkező felajánlásokat. Tavaly a szervezet rekordkísérletként hirdette meg a nagyszabású közösségi sütést, mikor rászoruló gyerekek és önkéntesek egyszerre sütöttek meg 1353 darabot a Segélyszervezet Országos Adventi Pénzadománygyűjtésének jelképévé vált mézeskalácsszívekből. Az idei évben nem a rekord megdöntése, hanem megismétlése volt a cél, hiszen az 1353-as számnak kulcsfontossága van a szervezet gyűjtésében: a 1353 adományvonal hívásával lehet 250 forinttal csatlakozni a 20 éve indult, mára az ország legnagyobb ünnepi összefogásává növekedett adománygyűjtéshez.

November 24-én a budapesti Akvárium Klubban a segélyszervezet által támogatott gyermekek, önkéntesek – köztük az adventi gyűjtés kiemelt partnerei és közismert személyek – fogtak össze azzal a céllal, hogy egy délelőtt alatt elkészítsenek 1353 darab mézeskalács szívet. Az akció sokak összefogásával valósult meg: a Tesco a hozzávalókat, a Whirlpool a sütőket kölcsönözte, míg az Akvárium Klub a helyet biztosította térítésmentesen a nagy sütéshez. A Lévai Anikó és Kovács Koko István jószolgálati nagykövetek által vezetett akciónak a szorgalmas és lelkes gyerekek mellett további lendületet adott Wolf Kati, Katus Attila, Kovács Lázár, Rátonyi Kriszta, valamint Tóth Andi önkéntesként való bekapcsolódása is.

Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója elmondta: „Az akcióval arra is fel szeretnénk hívni a figyelmet, hogy már hívható a 1353-as adományvonal, melynek tárcsázásával 250 forint adománnyal csatlakozhat bárki az országos összefogáshoz.” Lehel László hozzátette, hogy a Segélyszervezet adománygyűjtése ugyan hivatalosan csak advent első vasárnapján kezdődik az adományvonal már él, és a Tesco áruházak kasszáinál vásárolható adománykuponok is már november közepétől kaphatóak.

Az idén már 20. alkalommal meghirdetett felhívás állandó mottójává vált szeretet.éhség. és a tört mézeskalácsszív mára évente több százezer ember számára jelent egyet karácsony egyik legfontosabb üzenetével: a cselekvő szeretettel, a szegények, a hiányt szenvedők támogatásával.

A mézeskalács sütés advent idején továbbfolytatódik a segélyszervezet átmeneti otthonaiban, gyermekjóléti intézményeiben is. Az elkészülő szíveket a Bazilika előtti téren november 29-én nyíló „Adventi Ünnep a Bazilikánál” karácsonyi vásárban felállított Adományponthoz szállítják, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet országos adománygyűjtéséhez ott csatlakozók felé ezek a sütemények tolmácsolják az egész évben támogatott gyermekek köszönetét.

 

(Forrás: Ökumenikus Segélyszervezet – orbanviktor.hu)