Csúcstechnika hátrányos helyzetű gyermekeknek

Első ízben adtak át okostantermet szociális központban az Ökumenikus Segélyszervezet és a Samsung Electronics Magyarország egyedülálló együttműködésének köszönhetően.

A legkorszerűbb technikai eszközöket állítja a hátrányos helyzetű gyermekek fejlesztésének szolgálatába az Ökumenikus Segélyszervezet és a Samsung Electronics Magyarország. Az elektronikus táblával, tabletekkel, S-pennel (digitális tollakkal) felszerelt és szintén az adományból bebútorozott okostantermet a karitatív szervezet miskolci átmeneti otthonában élők mellett a környező iskolák diákjai is használhatják térítésmentesen. A fejlesztés része annak a közösségi nyitásnak, mely az Ökumenikus Segélyszervezet központjait országszerte jellemzi.
A fejlesztésről és az együttműködés részleteiről március 22-én közös sajtótájékoztató keretében számoltak be az Ökumenikus Segélyszervezet és az adományozó Samsung Electronics Magyarország képviselői. Dr. Facskó István, a Samsung Electronics Magyarország elnöki tanácsadója köszöntőjében kiemelte: „A miskolci gyerekek a SMART School okos tantermével egy egyedülálló oktatási rendszert tudhatnak magukénak, mely bár a könyveket, a tanulást és a kemény munkát sosem fogják kiváltani, az integrációban és a digitális írás-, olvasáskészség fejlesztésében lépéselőnyt jelent majd. Felelős nagyvállalatként ez a legfontosabb számunkra!”

Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója kifejtette: „Az Ökumenikus Segélyszervezet miskolci szociális és fejlesztő központjában nemcsak egy zárt, átmeneti otthon működik, hanem az elmúlt időszakban egy olyan közösségi tér is nyílt, mely az Avason élő hátrányos helyzetű családoknak kínál esélyt a felzárkózásra. Az egészséges életmód támogatása érdekében a közelmúltban a tágabb közösség által is használható OviFoci pályát, illetve egy sószobát adtak át, most pedig sokak örömére egy különleges, az oktatást segítő technikai fejlesztésben részesült a központ közösségi tere, mely új távlatokat nyit a hátrányos helyzetű gyerekek számára”.

Lévai Anikó, az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete elmondta, hogy a miskolci intézmény indulásától fogva számos alkalommal járt az átmeneti otthonban, így alkalma nyílt végigkísérni azt a fejlődést, ami a segélyszervezet központját jellemzi, és hogy az intézmény mára nemcsak országos jelentőségű szakmai műhellyé, hanem az Avas egyik fontos közösségi terévé vált. A jószolgálati nagykövet beszédében köszönetet mondott a Samsungnak a gyermekfejlesztés új eszközeiért, illetve Miskolc városnak a töretlen együttműködésért. A rendezvényen jelen volt és örömét fejezte ki a megvalósult fejlesztés iránt Kriza Ákos, Miskolc polgármestere.

A sajtótájékoztatót követően az Avastetői Általános és Alapfokú Művészeti Iskola 6. osztályos diákjai vették birtokba a SMART School tantermet, s a bemutató óra keretében már a digitális eszközök használatával tartott számukra irodalomórát a tanáruk.

A SMART School nagy előnye, hogy új lendületet ad a kötelező tananyag feldolgozásához, a megszerzett tudást pedig rövidebb idő alatt, hatékonyan segíti elmélyíteni. A digitális eszközök és a SMART School képzésben részt vett tanárok együtt képesek a diákjaikat teljesen új módszerekkel motiválni, játékos tanulással csapatmunkára inspirálni, egyben segíteni egymás megismerését és elfogadását, s mint ilyen, egyik pillére lehet az integrációs munkának.

A Samsung Electronics Magyarország képzést is biztosított az intézmény munkatársai illetve a közelben található iskola tanárai számára, hogy könnyedén el tudják sajátítani az eszközök és az applikációk használatát, a QR kódokkal való tanítás módszerét. Az oktatás során megismerkedtek a Samsung tabletekre optimalizált óramenedzsment-szoftverével, amelynek segítségével könnyedén kézben tudják tartani az óramenetet. Az osztálytermekben lévő készülékek – digitális táblák és táblagépek, S-pen – szinkronizálhatóak egymással, a tananyagok pedig egy digitális könyvtárban akár otthonról is elérhetőek.

Az Ökumenikus Segélyszervezet központjaiban országszerte nagy hangsúly fektet a gyermekek szegénység okozta hátrányainak leküzdésére. Évente mintegy 1500 gyermeknek nyújt rendszeres fejlesztő foglalkozásokat. Ebben a munkában számos eszközt használ (egyéni fejlesztés, terápiák, közösségi programok stb.), mely folyamatban új és előre mutató eszköz a Samsung SMART School okostanterme.

A Samsung Electronics Magyarország 2014 elején nyitotta meg első SMART School modellben működő, digitálisan felszerelt tantermeit társadalmi felelősségvállalási projektként. A legelső, jászfényszarui okos tanterem elindulása óta számos újabbat adtak át, így jelenleg már 30 Samsung SMART School működik sikerrel országszerte.

* * *

Lévai Anikó köszöntőbeszéde:

Tisztelt Polgármester Úr! Tisztelt Elnök Úr, Alelnök Úr! Kedves gyerekek, tisztelt Hölgyeim és Uraim! Jó ismét itt lenni Miskolcon, és nemcsak a mai átadó miatti örömömben mondom ezt, de azért is, mert jó látni, hogy évről évre mennyit fejlődik a város, mennyit fejlődik ez a hely is. A segélyszervezet Szociális és Fejlesztő Központja már nem csak egy „központ”. Egy olyan közösségi térré nőtte ki magát itt az Avason, ahol gyermekek, szülők, családok szívesen időznek. Szóval jó megint itt lenni.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Divatos dolog szidni manapság a digitalizációt. Divatos dolog azt mondani, káros, ártalmas, hogy a gyerekek a kütyükön lógnak egész nap. Igen, káros, ha nem okosan használjuk. De divatos dolog azt is hangoztatni, milyen szerencsések vagyunk, hogy kitágult a világ körülöttünk! A XXI. században már nem ennek a felismerése a feladatunk, ez ma már természetes dolog, az életünk elidegeníthetetlen része. A mi feladatunk a felelős használata és annak a megtanítása, hogy gyermekeink mire, hogyan, milyen határokon belül használhatják ki ezeket a lehetőségeket ahhoz, hogy azok ne a visszájukra forduljanak, ne legyenek károsak. Tanítsuk meg gyermekeinket okosan használni ezeket a lehetőségeket, eszközöket!

A segélyszervezet egyik kiemelt küldetése az esélyteremtés. A ma átadásra kerülő Samsung Smart Scool digitális iskola eszközeivel nemcsak a gyerekeknek adja meg az esélyt arra, hogy eligazodjanak a kiszélesedett nagyvilágban, de nekünk is megadja az esélyt arra, hogy megtaníthassuk őket erre. Megtanítsuk őket tanulni, megtanítsuk őket arra, hogyan élvezzék a tanulást és a munkával megszerzett tudást.

Csíkszentmihályi Mihály professzor úr szerint meg kell tanítani a gyerekeknek azt, hogy önmagáért élvezzék a tanulást, ne csak azért, hogy jó jegyeket kapjanak. Szerinte azok a gyerekek, akik élvezik a kihívások legyőzését, felnőtt életükben is keresni fogják a kihívást jelentő helyzeteket. Nagyobb valószínűséggel ragadnak meg új lehetőségeket, keresnek új módszereket, dolgoznak olyan feladatokon, amelyeknek nincs egyértelmű megoldása, és ösztönöznek másokat arra, hogy nehéz problémákon dolgozzanak.

Kedves Gyerekek! Kívánom nektek, hogy most is és majd felnőtt korotokban is mindig képesek legyetek megküzdeni a „sárkánnyal”. Kívánok nektek sok hasznos szörfözést az eszközökön, és kívánom, hogy okosan használjátok azt, amit most átadunk nektek.

Köszönöm a Samsung Electronics Magyarország támogatását, hogy az okos tanterem átadásával esélyt teremtett nekünk és a gyerekeknek is, és köszönöm Polgármester Úrnak a város töretlen támogatását. Köszönöm, hogy meghallgattak.
segelyszervezet.hu – orbanviktor.hu

Kövessen

Megosztás